Controleren of een microfoon is ingesteld als het standaard audiotoestel op je computer

Gewijzigd op Tue, 09 Jan 2024 om 01:58 PM

Om te controleren of een microfoon is ingesteld als het standaard audiotoestel op je computer, kun je deze stappen volgen in Windows 10. De stappen kunnen enigszins verschillen voor verschillende besturingssystemen, maar het algemene proces blijft vergelijkbaar:

Klik met de rechtermuisknop op het luidsprekerpictogram:

Zoek het luidsprekerpictogram in het systeemvak (rechtsonder op je scherm). Klik er met de rechtermuisknop op.

Open Geluidsinstellingen:

Selecteer in het contextmenu "Geluidsinstellingen openen". Hiermee open je het venster Geluidsinstellingen.

Selecteer het invoertoestel:

In de Geluidsinstellingen, onder het gedeelte "Invoer," zie je een keuzemenu voor het selecteren van je invoertoestel (microfoon). Controleer of je microfoon wordt vermeld in dit keuzemenu.

Stel de microfoon in als standaard:

Als je microfoon wordt vermeld, klik er dan op om deze te selecteren. Onder het keuzemenu zou een optie moeten staan om deze in te stellen als het standaard apparaat. Klik op "Apparaateigenschappen" of een vergelijkbare optie en zoek naar een instelling om het als het standaard apparaat in te stellen.

Controleer in het Configuratiescherm (optioneel):

Als alternatief kun je de microfooninstellingen in het Configuratiescherm controleren. Open het Configuratiescherm, ga naar "Hardware en geluiden" en klik vervolgens op "Geluid". In het tabblad "Opnemen" zie je een lijst met opnameapparaten. Controleer of je microfoon is ingesteld als het standaard apparaat.

Controleer in Apparaatbeheer:

Klik met de rechtermuisknop op de Start-knop en selecteer "Apparaatbeheer." Zoek naar je microfoon onder "Audio-invoer en -uitvoer" of "Geluid, video en spelbesturingen." Als het wordt herkend zonder waarschuwingssymbolen, is het waarschijnlijk correct geconfigureerd.

Deze stappen zijn specifiek voor Windows 10. Als je een ander besturingssysteem gebruikt, houd er dan rekening mee dat de algemene aanpak inhoudt dat je naar de geluidsinstellingen gaat en het invoerapparaat (microfoon) selecteert. Raadpleeg altijd de gebruikershandleiding voor je specifieke besturingssysteem voor nauwkeurige instructies.